The physical and cultural centre of a club is its Clubhouse. As one of the rare public clay court tennis clubs in Toronto, the Pine Point Club is desirous of a new clubhouse that promotes the club and membership. Built in the 1950’s, the not-for-profit club has been maintained by a consistent and dedicated membership. While the tennis courts have been well maintained, the clubhouse, ancillary areas and surrounding grounds urgently require renewal.

The Pine Point Tennis Club has prepared the following renderings and plan depicting basic conceptual design to capture the basic needs identified as necessary for Pine Point’s new clubhouse:

1.     Approximately 150 square metres (1500 square feet), the new clubhouse is seen as an easy to build and simple to maintain wood siding clad, wood framed structure on poured concrete foundations. The exterior of the building is stained in a dark green colour reminiscent of the colours used at the preeminent facilities of the professional tennis circuit.

The clubhouse floor is elevated 300mm (1 foot) above grade to provide moisture control within the interior of the building and to provide a better elevated view of the courts from the clubhouse.

2.     Barrier-free Facilities – Public facilities are required to be fully barrier-free access. This also facilitates the use of the facility by our older and mobility challenged membership. After-all, tennis is a sport for life!

3.     Club Room and Kitchenette – The clubroom/ kitchenette is the epicentre of the club where club members and guests interact before, during and after tennis events. This space is envisaged as a large multi-function space with a commanding view of the courts. The clubroom opens onto a courtside covered deck via a 2400mm (8 foot) wide roll-up, fully glazed garage door, all centered on the mid-court line to connect and enhance the vital interaction of club activities in all three key areas.

4.     The covered deck is elevated to the same level as the interior of the clubhouse to facilitate both barrier-free access and to provide a better view of all court activity. The roof, envisaged as mass-timber structure sheathed in tinted transparent polycarbonate sheets so that members can enjoy controlled sun exposure.

5.     Washrooms – Currently, Pine Point Tennis Club members have had to make use of the washroom and shower facilities of the neighbouring Pine Point pool facility. In a post-Covid world, washroom facilities at the tennis club are deemed an absolute necessity.  This schematic design proposes a unisex barrier-free washroom with a fully accessible shower that also serves as a change room for members. A separate smaller unisex washroom is also provided for higher frequency use and convenience.

6.     Office – Located to provide a clear view of the courts and the entrance to the club, this space serves the administrative functions of the club and for a club monitor who may be engaged to control the operation of the club during busy times and during special events.

7.     Court workshop/ storage and other ancillary mechanical and storage spaces – As one of the few public clay tennis courts in the City of Toronto, Pine Point offers a unique playing experience that is especially attractive to older players since the surface is gentler on the joints and the game play tends to be slower. However, clay courts require more maintenance.

8.     Exterior accessible pro storage – This is a storage space that is directly accessible from the exterior to provide for the storage needs of the club professional and the ball machine that the club rents out to members.

9.     A generous practice wall – Envisaged as a 2400 – 3000mm high concrete block wall on which player may refine their strokes and warm up prior to going onto the courts. Concrete block is preferred to wood-framed and sheathed since it requires no maintenance, provides a consistent bounce and does not generate the distracting noise of a wood-framed practice wall.

10.  Taller perimeter fence around the courts – The existing fence around the court at 3000mm (10 feet) high is rather low on the north and south sides of the court and the balls are frequently hit over the fence into the adjacent parking lot to the north and vegetated area to the south. This is highly disruptive to court activity.